ACTION!

Den sanna konsten är aldrig förhandlingsbar.
Den sanna konsten är lojal mot sitt uttryck.
Den sanna konsten talar alltid sanning.
Den sanna konsten har aldrig marscherat i takt.
Den sanna konsten känner inga regler.
Den sanna konsten kräver absolut frihet.

A C T I O N ! 
Johan Bergmark ställer ut fotografier från filmens värld på Jeppes Gästgiveri 
6:e juni  - 31:a augusti 2022 
Filmen! Den kanske mest ultimata konstformen. Jag blir ständigt avundsjuk på filmmakare eftersom de har så många fler vapen att jobba med än jag själv. Jag har kameran. De har rörlig bild, de har ljud, de har en framåtgående rörelse i form av en historia att berätta. De kan lägga till musik, klippa fram en känsla, eller bara låta det bli tyst. De har hela trollerilådan till sitt förfogande. Men… ju fler möjligheter desto svårare blir det att få det riktigt, riktigt bra. Det måste hålla ihop. Jag tillåter mig att vara mer fragmentarisk i mitt uttryck. Jag behöver varken början eller slut. Jag kan ta ett avstamp mitt i något. Det linjära är för enkelt. Jag ger mig tillstånd att agera splittrat och att försöka uppnå det banala utan att det blir för banalt. Mina bilder är snarare essäer än färdiga romaner. Skisser av något, som öppnar för betraktaren att känna före och efter bilden togs. 
Den sanna konsten är aldrig förhandlingsbar. 
Den sanna konsten är lojal mot sitt uttryck. 
Den sanna konsten talar alltid sanning. 
Den sanna konsten har aldrig marscherat i takt. 
Den sanna konsten känner inga regler. 
Den sanna konsten kräver absolut frihet. 
Allt detta finns i den största litteraturen, i den vackraste musiken, i den naknaste av bilder, i den utsatta, nerviga teatern, i de vassaste och sköraste skulpturerna, i de oundvikliga målningarna. I naturen! 
Jag älskar alla kulturella uttrycksformer. Konsten är min bästa vän. Den tröstar mig. Väcker mig. Får mig att leva. Får mig att gråta. Och filmen är det medium där precis allt får plats. Jag har älskat film så länge jag kan minnas. Från det att farsan tog med mig på svartvita Tarzan-matineér till de senaste serierna på HBO och Netflix som får mig att sträcktitta nonstop i två dygn. Mediet är genialt. Jag har under flera år valt att närma mig dessa giganter som ger oss denna ”perfect time killer” när livet behöver en kick. Vilka är människorna bakom filmerna vi ser? Vilka är det som sällan syns i ljuset, men som ändå är skulptörer till det vi får se på duken. Om skådespelarna är leran så är regissören den som formar dem. 
Jag plåtar hellre en regissör, eller manusförfattare före en känd skådespelare. De är mer nakna. De har inga masker som de drar fram. Det är lättare att skala av allt och försöka få ner dem till någon form av nollpunkt. Dessutom tar de regi väldigt bra. Förmodligen för att de själva vet hur jävliga de varit mot sina skådisar ibland. Nu är det deras tur… 
Det här urvalet bilder är en hyllning till ett medium som gett mig så mycket. Till de som lagt sin själ på att uppfylla sina drömmar och som efter år av slit lämnat ett avtryck så djupt att det kommer överleva oss alla. Jag har genom åren inte bara jagat regissörer, skådespelare och manusförfattare. Jag har även jobbat på ett flertal filmproduktioner som stillbildsfotograf. Det är som att jobba på en pråm som ska lägga till i en alldeles för liten hamn. Alla deltar. Alla är involverade i filmens utformning. Ljud, ljus, catering, smink, scenografi, transporter mm…en filminspelning är som att genomföra ett krig. Alla är beroende av att allt funkar. Den svagaste länken kan stjälpa allt. Det är en stor tungrodd farkost, som när allt funkar, verkligen lyfter från marken. Och sen kommer resultatet. Visionen! En tvåtimmars flykt från det helvete som vi kallar vardagen. 
Jag säger TACK till alla som jobbar med film.  
 
Johan Bergmark 
 
Johan Bergmark
0046 70 738 46 88

 

19 glas

info@19glas.com
sms/röst +46(0)739 807 701


Copyright 2022 Cookies | Webbplatskarta | Producerad av Piliz

Top